FAO raporu: Son 30 yılda 3,6 trilyon euro kayıp. Doğal afetler, son 30 yılda tarımsal üretimde 3,6 trilyon euro değerinde kayıplara neden oldu. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) yayınladığı yeni bir rapora göre, bu kayıplar, tarım faaliyetlerinde yıllık küresel gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 5’ine tekabül ediyor.
Rapora göre, başlıca tarımsal ürünlerle ilgili kayıplar artan eğilimler gösteriyor. Tahıllardaki kayıplar son otuz yılda yılda ortalama 69 milyon tona ulaştı. Meyve ve sebzeler ile şeker bitkilerinde de benzer kayıplar yaşandı. Et, süt ürünleri ve yumurta üretiminde ise yılda ortalama 16 milyon tonluk tahmini bir kayıp söz konusu.
Rapora göre, Asya, toplam ekonomik kayıplarda açık ara en büyük payı oluşturdu. Afrika, Avrupa ve Amerika’daki kayıplar da benzer bir büyüklükte yaşandı. Ancak Asya’daki kayıplar tarımsal katma değerin sadece yüzde 4’ünü oluştururken, Afrika’da bu oran yaklaşık yüzde 8’e tekabül etti.
FAO Genel Direktörü QU Dongyu, “Doğal kaynaklara ve iklim koşullarına olan derinden bağımlı olması nedeniyle, tarım afet riski bağlamında en korumasız ve en kırılgan sektörlerden biridir.” dedi.
Rapor, artan doğal afetlerin tarımsal üretimde kayıpları daha da artıracağı uyarısında bulunuyor. Bu nedenle, tarım sektörünün iklim değişikliğine uyum sağlamasına ve afet risklerini azaltmasına yönelik önlemlerin alınması gerektiği belirtiliyor.