Sahurda Ezan Okunurken Su İçilir mi 2024

Ezan Okunurken Su İçmek Orucu Bozar Mı?

Gün boyu su ihtiyacını gideremeyen bünyeler için hem sahurda hem de iftar zamanında su içmek önemli bir eylemdir. Özellikle sahurda oruca niyet etmek üzereyken veya iftar zamanı oruç açarken ezan okunurken su içilir mi konusu ibadetini hakkıyla yerine getirmek isteyen kişilerin aklına takılmaktadır.

Sizler için ezan okunurken su içilir mi Diyanet İşleri görüşlerini bu içeriğimizde aydınlattık. Eğer ezan başlamadan önce su içmeye ve bir yiyecek çiğnemeye başladıysanız ve bu esnada ezan okunmaya başladıysa ezan bitinceye dek lokmanızı yutup suyunuzu içebilirsiniz. Ancak, ezan okunduğunu duyup sıfırdan su içmeye veya yemek yemeye başlar iseniz bu dinen hoş karşılanmamaktadır.

İMSAK NEDİR?

 

Sözlükte “kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak” anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakin zıttı iftardır.

Halk arasında ise “imsak” oruç tutmaya başlanan fecr-i sâdığın oluştuğu vakit anlamında kullanılır. Bu manada imsak, oruca başlama vakti demektir.

Sahurda ezan okunurken yeme içme, su içilir mi?

Milyonların merak ettiği soru şu şekilde yanıtlanmaktadır. Sahurda ezan okunmaya başladığı aanda yenilip içilmeye son verilmesi gerekiyor. Ezan okunurken su içmenin orucu bozduğu söylenmekle birlikte, o gün niyet ederek oruç tutacak vatandaşlara, sabah ezanından öncesinde yeme ve içmeyi kesmesi önerilir. Oruca başlama saati olan kabul edilen imsak vakti başladığı andan itibaren bir şey yenmemelidir.

Orucun vakti de sabah namazının vakti de imsakla başlar. Ezan ister geç okunsun ister erken okunsun bu durum değişmez.

Hanefi mezhebinde, sabah namazını biraz geç kılmak faziletli olduğundan, ramazan ayı dışında ezanı imsak vaktinden sonra okuyup namaza başlamaktadırlar. Ancak Ramazan ayında imsağın girdiğini haber vermek için erken okunmaktadır. Yani günümüzdeki uygulamada sahurda ezan okunduğu anda imsak girmiş, oruç başlamış demektir.

Ezan imsak vaktinin girmesiyle okunmuşsa, okunur okunmaz yeme ve içmeyi bırakmak gerekir; aksi halde oruç bozulabilir. En doğrusu ezandan önce yeme içme işini bırakmaktır.

İmsak vakti girdiği halde, ezan okunurken yiyip içebilirim zannıyla ezan okunurken yiyip içen, bir gün kaza orucu tutmalıdır.

Ezan okunurken su içilir mi? Diyanet yanıtladı

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte orucu bozan durumlar bir kez daha gündeme geldi. Merak edilen konulardan biri de ezan okunurken su içmenin veya yemek yemenin orucu bozup bozmayacağı. Peki, ezan okunurken su içmek orucu bozar mı?

Din İşleri Yüksek Kurulu resmi sitesinden yaptığı açıklamayla “ezan okunurken su içmek, yemek yemek orucu bozar mı?” sorusuna yanıt verdi.

Yapılan açıklamada;

Sözlükte “kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak” anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakın zıttı iftardır.
Halk arasında ise “imsak” oruç tutmaya başlanan fecr-i sadığın oluştuğu vakit anlamında kullanılır. Bu manada imsak, oruca başlama vakti demektir.

Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde açıklanmıştır: “(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187)

ofis taşımacılığı deneme bonusu veren siteler casibom giriş holiganbet giriş sohbet odaları